Thursday, March 11, 2010

mari pikir same2

kebosanan..yeah..tu la yg aku rase kan..n sbb bosan tu la..aku ade hobi baru
xpnah aku layan mysoju..n thanx to bosan..now mysoju is part of my life..cewaahh~~

drama yg menarik pilihan aku..OBSTETRICS AND SYNECOLOGY DOCTORS..
wahh..gile smgt nak menempuhi dunia medical..
drama pun medical..haha..but siyesly..cite ni sgt best..
aku da bleh bayang da betapa x tido nye kite2 nnt..wat nye ngah membuta..ade on call
x ke mamai2 tu kite nak g spital..haha..
pastu kan..doctor kn kena sah kan kematian kan..aku rase cm x sanggup je..n aku takut nnt aku nanges time patient tu meninggal..nak2 bile tgk family die sedih2..haish..cmne nih..
ok2..aku da jauh menyimpang ni..

aku sbnrnye da lupe yg bioetika yg kite blaja dulu..so aku nak tny pndpt korg..
case die cmni..seorg pregnant mummy gave birth to twin..
tp..1 of the baby is much smaller than his brother n he has ichtyosis (betul ke ejaan?) ala..penyakit kulit sisik ikan tu la~~
pastu..doctor ckp..baby tu paling lama hdup pun 2 bulan..sooner or later baby tu tetap akan mati sbb penyakit die tu tahap kritikal..
so..si daddy ni..ckp kat doctor..jgn bgtaw sal baby tu pd wife die..sbb die takut wife die lg trauma..yela..da la anak sakit teruk..bakal meninggal plak tu..die takut bini die xleh trime..
so kelahiran baby tu x d register..just that hospital tu jaga kan..
si husband mintak tolong doctor berpakat ckp da 2nd baby da mati..n diorg x bg pun si ibu tu..tgk baby tu..padahal baby tu x mati lg..
so daddy ni slalu la dtg melawat anak die yg sakit ni tnpa pengetahuan wife die..
after 2 weeks..baby tu mati~~~ (sgt sedih taw part ni..hero aku yg ensem tu nanges~~)
so yg aku nak tny..bleh ke cmtu? sdgkan da mummy nak tgk baby tu wlaupun doc kate da mati..

~~~renung2kan dan selamat beramal =]~~~

3 comments:

Zaim Van Java said...

kalau aku jadi doktor tu, aku bitaw jek kat mak tu, "weh, anak ko tu kan, dah la cacat, nak mampuih dah...huhuhuhu...aku dah cakap jangan isap rokok dlu.. kan dah cacat anak ko.."

faiqah ar said...

teeqah..

tujuan saya bertandang bukan untuk beri jawapan tapi nk tahu jawapan!heehe

so kalau da tau jawapan bitau ye..=D

makasih! ^^

FatinZol said...

aku rs ibu dia ptot tau jgk kot..sb anak dia kn..ad hak..maybe lama2 si ibu akn terima.lagpun dia ada sorang lagi kn anak...tp nth la..hidup..macam2 bole jadi..=)