Tuesday, December 15, 2009

blok 3...modul tebal~~~

penat nye life skrang...hari2 kelas dr pukul 7.30pg sampai 4.00ptg...mmg TERBAEK!!!!!!!!!!

1st day belajar blok 3 ni..happy sbb selame 4 bln ni..ni la kali pertama rasa belajar untuk MEDIC!!!!!

biology...kimia...mmg ade rase2 student medic la..tapi..modul nye..ya Allah..tebalnya..bak kata UMAR DEBB..tebal modul tu yg kitorg kena blajar dlm masa 3 minggu tu..sama mcm buku ANATOMY yg die guna untuk 6TAHUN!!!

ok...mari kita lihat apa kita da blaja selama hampir 4 bulan bergelar STUDENT UKRIDA :
  • bioetika (berkaitan kedokteran)
  • agama kristen (wat da fish!!!)
  • etika kristen (wat da fish lagi!!!)
  • pancasila (negaramu bukan negaraku??!!!)
  • sosial budaya (xde kena mengena kot!!!)
  • ketrampilan belajar (cara2 nak hidup sbg student...ok la~~)
  • filsafat ilmu (subjek paling urghhh!!!!!!!!!!)
  • berpikir kritis (pening tp dosen best..ok la..wlaupun x nmpk ape objektifnya)
  • metodologi penelitian (berguna suatu hari nnt bila dah bergelar DOKTOR..kot)
  • penulisan ilmiah (cara2 menulis makalah ilmiah yg dapat diterima WORLDWIDE)
  • ilmu kesehatan masyarakat (subjek ni bagus tp boring~~~)
  • ilmu kedokteran komunitas (berguna tapi boring jugak~~~)
  • skill lab penyuluhan (berguna kalau aku bakal abadikan diri bekrja di SINI..kot)
tu la yang kita belajar selama ni...ada yg patut dan ada yg x patut...sbnrnye...yg x patut tu mmg x ptt..sbb da bazirkan masa kita...dan skang...suh blaja blok 3 ni selaju yg mungkin dan seterer yang boleh so that boleh lulus dgn bergaya...sepatutnya..subjek yg x ptt tu..kita ganti dengan subjek yg patut so xde la RUSHING gile cm skang ni...salah sape??? tapi ni bukan masa untuk salahkan sape2..ni masa untuk REDHA..dan TERUS BERUSAHA dan TAWAKAL..=p

~~~kita yg wat dia...bukan dia wat kita...so dia boleh berubah klau kita nak..betul x??~~~

4 comments:

:: debby :: said...

haha
buku modul ngn sgt 'BEST'

ameer said...

modul die tkde la tbal mane..hmm
(smbil wat muke kerek hipokrit giler)
haha..

lg 1,pening doe bhs sains indon dorg..adeh

teeqah said...

debb...mmg best..smpai aku x mau bace..haha
ameer..btl2..x tebal pun..smpai sakit bahu aku bwak bag..=p

piko said...

eh.. btol3~

haha..quote last yg warne orenj tu same ngan ayt umi akoo..

tp beliau ckp cmtu ble akoo fail nk bkak tin ngan can opener..(ye akoo hampeh.. tao dah~)haha..

sane sini org ckp sal modul.. ckp ah psl doc agus ke sape ke.. hehe~